Интересни факти от света на модата и облеклото

С течение на годините модата при облеклото на възрастните, както и при детските дрехи, не спира да се променя, да ни изненадва, дори да ни смайва понякога. Разнообразието става все по-голямо, различни модни стилове се появяват, изчезват и често след години отново ни връхлитат с пълна сила. Някои хора са запалени по модата и с интерес следят модните тенденции, други пък изобщо не ги вълнува какво е „модерно“ и какво не е. От който и тип да сте Вие самите, със сигурност ще са Ви интересни следващите редове, в които ще Ви разкрием любопитни факти от модния свят.

 1. Добре познатите ни къси панталони – мъжете ги носят от векове, но на жените им е разрешено да ги носят публично чак след Втората Световна Война. Една от основните причини е, че по време на войната наличието на платове е намаляло. А за производството на къси панталони се използва по-малко плат, отколкото за ушиването на дълги панталони или поли.
 2. В миналото лилави дрехи носели само императорите и високопоставени лица от аристокрацията на Рим, Италия.
 3. През 1907 г. в Бостън на плажа била арестувана жена, защото носела цял бански.
 4. Най-дългата булчинска рокля в света е с шлейф с дължина 1,85 мили.
 5. До началото на 19-ти век за представянето на дрехи не били използвани манекенки. Компаниите вместо това използвали кукли.
 6. На повечето хора, като чуят „булчинска рокля“, моментално им изниква образ на бухнала бяла рокля. Може би ще се изненадате, че белият цвят в миналото е бил използван за цвят на траур. Древните римляни носили жълто в сватбения си ден. Първата жена, която облича бяла булчинска рокля, е кралица Виктория.
 7. Изчислено е, че средностатистическата жена ще купи около 145 чанти в живота си.
 8. До 17-ти век мъжете не носили бельо.
 9. До към 1740 г. мъжете носили обувки с високи токове. Считало се, че високите токове им помагали в язденето.
 10. Мерилин Монро притежавала рокля, инкрустирана с 6000 кристални камъка. Това е прословутата рокля, с която е изпяла „Честит рожден ден, г-н Президент“ на Джон Кенеди.  Роклята е продадена на аукцион през 2016 г. за рекордните 4,8 милиона долара.
 11. Всяка година се изхвърлят около 7 тона текстилни материали. Въпреки усилията да се рециклира повече, едва 12% от материалите се използват повторно.
 12. Бикините са изобретени през 1946 г., но били забранени в редица държави, включително Италия, като според Ватикана били грях.
 13. През 17-ти век бременността се е считала за модерна. Поради тази причина много жени използвали възглавнички под дрехите си, с които опитвали да имитират истинска бременност.
 14. Медиите често обръщат внимание на модерните и елегантни тоалети на Кейт Мидълтън. От 2012 г. насам херцогонята е похарчила 54 000 долара за облеклото си.
 15. Около 80% от жените по света купуват обувки, които не са им съвсем по размер, а са им с една идея по-малки. Това не е следствие на просто лоша преценка. На жените им харесва мисълта, че краката им са по-малки, отколкото всъщност са.

Модата е непрестанно променящо се явление. Не е изключено това, което днес приемаме за модерно и нормално, след години да бъде включено в нечий друг списък с любопитни отживелици. J